فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 93 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • سخن سردبیر
    سید یحیی صفوی صفحه 1
    از دهه دوم قرن 21، مناطق مختلفی از جهان شامل غرب آسیا، اوکراین، شمال آفریقا، یمن، قفقاز و... درگیر جنگ ها، کشمکش ها، تنش های قومی مذهبی، ویرانی ها و مهاجرت های اجباری بوده است. در این مناطق کشمکش و رقابتی چندلایه ای بین قدرت های فرامنطقه ای، کشورهای هم جوار، گروه های قومی و بومی، گروه ها و شبکه های تروریستی، سازمان های نظامی و امنیتی جهانی وجود داشته است. بروز رکودهای اقتصادی متوالی در سال های اخیر، مشکل کمبود بودجه و بدهی کشورها در سطح جهانی، نبود منابع و انگیزه در بسیاری از کشورها برای مداخله های راه گشا، باعث شده است که علی رغم نگرانی ها و تشدید بحران، بسیاری از اقدام های انجام شده به صورت واکنشی بوده و تقریبا هیچ برنامه و دستورالعملی مطرح نباشد که به صورت پیشدستانه قادر به کنترل و مهار بحران در این مناطق باشد. به همین دلیل این بحران های امنیتی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در حال گسترش و عمیق تر شدن بوده و دورنمای مثبتی برای حل کوتاه مدت آن در افق قابل تصور نیست. به نظر می رسد که منافع ملی تنها اولویت کشورها و دولت ها شده است و دیگر کسی به فکر منافع منطقه ای و شاید جهانی نیست. به همین دلیل، ساختار امنیتی و ژئوپلیتیکی این مناطق تغییر کرده و بلوک بندی های جدیدی به طور دائم در حال شکل گرفتن هستند. موضوعاتی مانند، ادامه داشتن جنگ سوریه بدون وجود چشم انداز تفاهم و صلح بین طرف های درگیر، جنگ موصل و تحت فشار قرار گرفتن داعش در این منطقه، نبود دورنمای روشن برای جنگ یمن، لشکرکشی روسیه به سمت غرب آسیا، لشکرکشی ناتو به مرزهای نزدیک روسیه، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، بحران پناهنده ها در اروپا، کودتای نافرجام در ترکیه، حمله ترکیه به شمال سوریه و عراق از مواردی است که در همین چند سال گذشته روی داده است و پویایی عجیبی به تحولات مناطق مختلف جهان بخشیده است. امروزه جنگی که در شرق مدیترانه در حال روی دادن است، به طور حتم تاثیرات زیادی بر خلیج فارس، شبه جزیره عربستان، شاخ آفریقا و دریای سرخ داشته و خواهد داشت. تمامی این مناطق و کشورهای درون آن در یک پویایی بنیان کنی قرار دارند که همگی به یکدیگر تاثیر گذاشته و از یکدیگر تاثیر می پذیرند. این پویایی موجود، در حال شکل دادن به بازاری یکپارچه است که آفریقا، خاورمیانه و حوزه مدیترانه را به هم وصل می کند. این پویایی در نهایت به یک تعادل در حال ظهور جهانی منتهی خواهد شد که معماری راهبردی جدید و خاص خود را خواهد داشت.
  • فرهاد قاسمی صفحه 9
    اصولا سیستم بین‎الملل به گروه های مختلفی به‎ویژه سیستم‎های خطی و غیرخطی تقسیم می‎گردد. در عصر نوین سیستم بین المللی پیچیده به‎عنوان چارچوب نظم نوین دارای دینامیک‎های مختلفی است. دیتامیک قدرت یکی از مهم‎ترین این دینامیک‎ها می‎باشد که در برخی وضعیت‎ها ممکن است به جنگ منتهی شود. تحول سیستم بین‎الملل و به تبع آن، دینامیک قدرت آن، الگوهای جنگ را تغییر می‎دهد. به‎ این جهت، تجزیه و تحلیل روابط بین این دینامیک و الگوهای جنگ از جمله علائق اصلی این مقاله را تشکیل می‎دهد.
    در همین راستا، پرسش بنیادین این است که دینامیک‎های سیستم پیچیده و آشوبی سبب شکل‎گیری چه الگوهایی از جنگ در روابط بین‎الملل می‎شوند؟ در پاسخ به‎ این پرسش، فرضیه‎ی اصلی این است که دینامیک قدرت به‎عنوان مهم‎ترین دینامیک در سیستم بین‎الملل پیچیده و آشوبی، معطوف به تعادل و ثبات‎سازی سیستمی است. بر اثرکارکرد دینامیک قدرت وضعیت ثبات راهبردی بین واحدها شکل می‎گیرد که در این وضعیت واحدها در تحمیل اراده‎ی خود بر دیگری ناتوان می‎باشند. به‎ این جهت، جنگ بین چنین واحدهایی ناممکن می‎نماید. بدین ترتیب، به دلیل ویژگی های این سیستم و خسارت شدید بر واحدها در بهره‎گیری از کاربست الگوهای جنگ مستقیم، جنگ به سایر مناطق و گستره های سیستم سرایت می‎نماید و جنگ‎های نیابتی، غیرمستقیم و داخلی برای توازن‎بخشی و یا محدودسازی و حتی نابودسازی رقیب راهبردی شکل می‎گیرد. در این میان، الگوی توزیع جنگ‎ها در مناطق ژئوپلیتیک از چگالی بیش‎تری برخوردار می‎باشد. در این پژوهش از مدل‎سازی نظری بر پایه‎ی استنتاج قیاسی استفاده می‎شود و پس از آن، به‎منظور تحکیم‎بخشی به یافته های پژوهش از روش سری‎زمانی بهره گرفته شد.
    کلیدواژگان: جنگ، سیستم پیچیده، سیستم آشوبی، سیستم بین‎الملل، سیستم‎های خطی و غیرخطی، دینامیک قدرت، دینامیک و الگوهای جنگ، ثبات راهبردی، جنگ نامتقارن
  • سعید کافی صفحه 51
    با توجه به گسترش فناوری اطلاعات و وابستگی روزافزون جوامع بشری به این فناوری حوزه های جدید تهدید نیز شکل گرفته است. یکی از این تهدیدها به نام تهدیدهای پایدار پیشرفته شناخته می شود و بی‎توجهی به آن آثار و عواقب جبران ناپذیری را برای تداوم فعالیت جوامع بشری به‏دنبال خواهد داشت. تهدیدهای پایدار پیشرفته، یکی از دغدغه های مهم جوامع امروز بشری است. تهدید پایدار پیشرفته‎ی سازمان های خاصی را به‎منظور سرقت اطلاعات و یا واردآوردن خسارت به اموال و دارایی ها مورد هدف قرار می دهد.
    مقاله‎ی حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی تحلیلی - پیمایشی صورت گرفته است. این روش تحقیق برای توصیف عینی و کیفی محتوای مفاهیم مبتنی بر یک روش نظامند برای تبیین راهبردهای پدافند غیرعامل در برابر تهدیدهای پایدار پیشرفته در محیط سایبری ارائه شده است، به‎کار می‎رود. بنابراین، سوال اصلی پژوهش، راهبردهای پدافند غیرعامل در برابر تهدیدهای پایدار پیشرفته در محیط سایبری چیست؟ و سوال فرعی آن شاخص های تهدیدهای پایدار پیشرفته کدام است؟، می باشد. در تحقیق حاضر برای تدوین ادبیات و چارچوب نظری از مطالعه‎ی اسنادی و کتابخانه ی تخصصی و نیز مصاحبه استفاده شده است. در نهایت نتیجه گیری شد که هر سازمانی که دارای اطلاعات ارزشمند است، در برابر تکنیک های تهدید پایدار پیشرفته آسیب پذیر است. از طرفی دیگر، هر چه اطلاعات سازمان از ارزش بیش‎تری برخوردار باشد، احتمال مورد تهدید قرارگرفتن سازمان نیز بیش‎تر است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، حوزه های جدید تهدید، تهدیدهای پایدار پیشرفته، راهبردهای پدافند غیرعام، فضای سایبری
  • داود فیض، وحید شرفی، هادی آقایی، زهره محمدیاری صفحه 73
    این روزها در ادبیات و بیانات مقام معظم رهبری عناوینی چون «پروژه‎ی نفوذ» به وفور قابل مشاهده و پیگیری است و بارها به این پروژه‎ی خطرناک دشمن اشاره داشتند و فرمودند: مذاکره‎ی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران یعنی نفوذ؛ تعریفی که آنها برای مذاکره دارند این است و آنها می‎خواهند راه را برای تحمیل باز کنند. پروژه‎ی نفوذ، حمله‎ی همه‎جانبه، سازماندهی‎شده و یک اقدام برنامه ریزی‎شده، سازمان‎یافته و بسیار هنرمندانه، فتنه‎آمیز و خلط کلمه‎ی حق با کلمه‎ی باطل و تبدیل نقاط قوت به ضعف است، در طراحی نفوذ، دشمن به‎صورت دوست جلوه می‎کند و حقیقت را به شکل باطل و باطل را در لباس حق نشان می‎دهد، و از نقاطی که مردم قدرت تحلیل ندارند، ضربه می‎زند. هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی ذهنیت افراد نسبت به پروژه‎ی نفوذ دشمن به داخل کشور می باشد.
    چارچوب فلسفی این پژوهش از نوع پارادایم تفسیری- اثبات‎گرایی است و از لحاظ جهت‎گیری در دسته‎ی پژوهش‎های کاربردی قرارمی‎گیرد. شناسایی ذهنیت این پژوهش را به پارادایم تفسیری نزدیک می‎کند و به سبب به‎کارگیری روش تحلیل عاملی اکتشافی، به پارادایم اثبات‎گرایی نزدیک می‎شود که از راهبرد همبستگی استفاده می‎کند. بدین ترتیب، شیوه‎ی انجام این پژوهش از نوع ترکیبی است. در مراحل گردآوری نظرات از روش کیفی استفاده می‎کند و در مرحله‎ی کشف ذهنیت‎ها از رویکرد کمی بهره می‎برد. جامعه‎ی آماری شامل فرماندهان ارشد یکی از مراکز نظامی به تعداد 10 نفر از فرماندهان با تجربه و آشنا با موضوع تحقیق می‎باشند. نتایج به‎دست آمده حاکی از آن است که این افراد نسبت به موضوع نفوذ دشمن دارای سه الگوی ذهنی می‎باشند که عبارتند از نفوذ فرهنگی، نفوذ اقتصادی و نفوذ سیاسی- امنیتی.
    کلیدواژگان: نفوذ، نفوذ فرهنگی، نفوذ اقتصادی، نفوذ سیاسی- امنیتی، حمله‎ی همه‎جانبه، پروژه‎ی خطرناک دشمن، خلط حق و باطل
  • عبدالله عراقی صفحه 101
    روند تحولات سیاسی، امنیتی منطقه‎ی غرب‎آسیا (خاورمیانه) حاکی از افزایش نقش و نفوذ بازیگران غیردولتی است. بازیگران غیردولتی، جریان‎ها، سازمان‏ها و احزاب فراملی هستند که بر اساس ایدئولوژی (مذهبی یا سیاسی) خاصی به‎وجود آمده‎اند و دارای ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و به احتمال زیاد نظامی و امنیتی هستند. برخی از این بازیگران توانسته‎اند در قامت نیروهای شبه‎ملی یا شبه‎دولتی عرض اندام کنند، به‎صورتی که سایر بازیگران دولتی و قدرت‎های منطقه و بین المللی، در تنظیم روابط سیاسی و اتخاذ راهبردها و تاکتیک‎های خود، ناچار از پذیرش نقش و نفوذ این قبیل بازیگران هستند. جنبش حزب‎ الله لبنان نیز بازیگری غیردولتی است که از ابتدای تاسیس خود تاکنون، توانسته است روند رو به رشد خود را به خوبی طی کند و به یکی از تاثیرگذارترین بازیگران غیردولتی در منطقه تبدیل شود.
    بنابراین، این مقاله با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی، روند تاثیر و نقش جمهوری اسلامی ایران بر امنیت منطقه و توسعه‎یافتگی حزب‎ الله لبنان را از بدو تاسیس تا پایان سال 2014 مورد بررسی قرار داده است. یافته های این پژوهش موید این واقعیت است که حزب‎ الله با هدایت و جهت‎گیری از سیاست‏های جمهوری اسلامی ایران در منطقه از یک بازیگر محلی با ضریب نفوذ کم به یک قدرت تاثیرگذار ملی و منطقه‎ای با ضریب نفوذ و تاثیر بالا تبدیل شده است. هم‎چنین با توجه به این‎که حزب‎ الله بخشی از محور مقاومت ضدصهیونیستی است، می‎توان آن را به‎عنوان «بخشی از یک قدرت بین المللی» در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، امنیت، حزب‎ الله لبنان، محور مقاومت، قدرت ملی، قدرت منطقه‎ای، بازیگر دولتی، بازیگر غیردولتی
  • محمد ابوالفتحی، فرهاد دانش نیا، حمیدرضا حشمتی جدید صفحه 143
    رخداد و پویایی انقلاب اسلامی ایران، نظام معنایی حاکم بر منطقه را در ابعاد مختلف متزلزل و قدرت های منطقه‎ای و فرا منطقه‎ای منتفع از نظم موجود را دچار چالش و نگرانی ساخته است. در تعریف قدرت های منطقه‎ای و فرا منطقه‎ای که از این حادثه احساس خطر می‎کنند، می‎توان از غرب با محوریت آمریکا و اسرائیل و نیز حکام محافظه کار همسو با غرب نام برد. این کشورها در قالب یک جبهه و هریک با هویتی متفاوت اما در هدفی مشترک؛ یعنی مقابله و منزوی ساختن ایران انقلابی به‎عنوان تهدید اصلی، در کنار هم – با تعریف از «خود» در قبال «دیگری»- قرار می گیرند. این جبهه در راستای هدف مذکور طرح ژئوپلیتیک شیعه را مطرح می‎کند که ناشی از پنداشت و یا تصور خود از این پدیده است. دیدگاه این جبهه بر آن است که ایران با حمایت از گرو ه ها و جریانات شیعی به دنبال مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه و برقراری نظام‎های سیاسی شیعه در آن است. سوالی که در این مقاله مطرح می‎شود این است که شکل‎گیری مفهوم ژئوپلیتیک شیعه حاصل چه فرآیندی است؟ این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است و یافت ه های تحقیق ضمن توضیح رهیافت سازه‎انگاری در درک این مساله، تاییدگر این فرضیه است که مفهوم ژئوپلیتیک شیعه برآیند تقابل بیناذهنی و ادراکی انقلاب اسلامی و مخالفان منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای آن در قالب یک جبهه در طی چند دهه گذشته است. این جبهه مخالف، مفهوم مذکور را از طریق باز تعریفی از هویت و منافع، به کنشی زبانی تبدیل و به آن دامن می‎زند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک شیعه، سازه‎انگاری، انقلاب اسلامی، تقابل بیناذهنی، جبهه مخالف انقلاب اسلامی
  • سعید وثوقی، مسعود رضایی صفحه 189
    آمریکا با ترکیه اتحادی دیرینه دارد؛ به گونه ای که این مساله، در قالب همگرایی هر چه بیش‎تر دو کشور و در ارتباط با ایران، در مسائلی چون استقرار سپردفاع موشکی در خاک ترکیه، تحولات دریای خزر، قفقاز جنوبی، موضوع هسته ای ایران، تحولات سوریه و بحران عراق خود را نمایان ساخته است. در این میان، آمریکا با شراکت راهبردی خود با ترکیه، به دنبال اهداف بلندمدتی است و هم‎پیمانی با ترکیه را در ادامه‎ی این روند ارزیابی می‎کند. ترکیه نیز با وجود برخی اختلافات با آمریکا در تحولات منطقه ای، از زمان پیوستن به ناتو یکی از شرکای کلیدی آمریکا بوده و در مقاطع مختلف به ایفای نقشی مشابه در ارتباط با تازه ترین شکل رقابت راهبردی آمریکا و ایران ادامه داده است. برآیند این موضوع نیز در ابعاد مختلفی قابل شناسایی و در مناطق فوری امنیتی ایران نیز اثرگذار واقع شده و در پی آن شرایطی را رقم زده است که در مقابل و تضاد با منافع حیاتی و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران قرار می‎گیرد. برآیند این واقعیت نیز آشکارا اختلاف‎نظر بی سابقه‎ی آنکارا- تهران ظرف چند دهه‎ی اخیر را به همراه آورده است.
    بنابراین، مقاله‎ی حاضر بر آن است تا با رویکردی توصیفی– تحلیلی و با تمرکز بر نقش و عملکرد منطقه ای ترکیه با حمایت آمریکا در دوران حاکمیت حزب عدالت و توسعه، به واکاوی ماهیت این روابط نیز پرداخته، و ابعاد و تاثیر منطقه ای آن بر جمهوری اسلامی ایران را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: ترکیه، ایران، غرب‎آسیا (خاورمیانه)، موضوع هسته ای ایران، آمریکا، عراق، سوریه
  • علی محمدیان، قاسم ترابی صفحه 231
    گروهک تروریستی داعش یکی از مهم ترین تحولات اخیر در منطقه و عراق به‎شمار می رود که با قدرت‎گیری از بحران سوریه، به عنوان اصطلاحی جدید در محافل سیاسی و مطبوعاتی رایج گردید. ظهور این گروه نشانگر آغاز مرحله‎ی جدیدی از سلفی‎گرایی رادیکال با تبعیت از اندیشه های ابن‎تیمیه و سیدقطب در منطقه و جهان است. ابوبکر البغدادی رهبری این گروه را بر عهده دارد و با بهره گیری از اندیشه های نوسلفی‎گرایی در تلاش برای تاسیس حکومت اسلامی ابتدا در عراق و سوریه و بعد در سایر نقاط جهان است. قدرت یابی این گروه در چند ماه اخیر در حدی بوده که توانسته به عنوان کنشگر غیردولتی فعال در صحنه‎ی عراق ظاهر گردد و روند سیاسی و امنیتی عراق را با اتخاذ رویکردی مسلحانه با مشکل مواجه سازد.
    پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد تحلیلی– توصیفی با شیوه‎ی جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و استفاده از متون اینترنتی در صدد پاسخگویی به این سوال است که «چه عواملی در شکل گیری داعش در عراق موثر بوده اند؟» و فرضیه اصلی مقاله آن است که «داعش به عنوان کنشگری اثرگذار، نقش مهم و برجسته ای در تحولات اخیر عراق دارد. این گروه یکی از گروه های تکفیری در سطح منطقه است که باهدف تشکیل امارات اسلامی شروع به فعالیت نمود و عوامل داخلی و منطقه ای و بین المللی نیز از عوامل موثر در شکل گیری آن بوده اند.» یافته های پژوهش حاکی از آن است که می توان از ایدئولوژی سلفی- جهادی، عوامل داخلی (ضعف دولت و نیروهای نظامی، تعامل با گروه های سیاسی، عوامل جغرافیایی، اختلافات قومی، عوامل اقتصادی- اجتماعی)، عوامل منطقه ای (بحران سوریه، حمایت های مالی و نظامی عربستان و قطر به منظور سرنگونی حکومت اسد و همکاری های ترکیه با گروهای مخالف اسد) و از نقش غرب به رهبری ایالات متحده (به بهانه‎ی کمک به ثبات منطقه و عراق، مبارزه با تروریست ها و تلاش برای ایجاد حکومت مردمی در سوریه) به عنوان عوامل فرامنطقه ای موثر در شکل گیری گروهک تروریستی داعش نام برد.
    کلیدواژگان: سلفی‎گرایی، سلفی‎گرایی رادیکال، اندیشه های نوسلفی‎گرایی، گروهک تروریستی داعش، ایدئولوژی سلفی، جهادی، عراق، سوریه، عوامل منطقه ای، عوامل فرامنطقه ای، حکومت اسلامی
|
  • Farhad Ghasemi Page 9
    Essentially, the international system is divided into different groups, specially linear and non-linear systems. In modern times, the complex international system as a modern order framework has different dynamics. Power dynamics is one of the most important of these dynamics which- in a few settings, may lead into war. The evolvement of international system, and consequently, its power dynamics changes the models of war. So, the analysis of the relations between this dynamics and models of war inform the main interests in this article. On this basis, the fundamental question is " What are the models that power dynamics of complex and chaotic systems of war form in international relations?" To answer this question, the main hypothesis is that power dynamics as the most important dynamics in the complex and chaotic system is focused on stability and system stabilization. A state of strategic stability between units is formed due to the function of power dynamics where the units are unable in the process of imposing their will upon others. As a result, it is concluded that war between these units seems impossible. So, war infiltrates into other regions and system areas as a result of the characteristics of the system and the severe losses incurred upon the units in employing the models of direct war. Proxy, indirect and internal warfare is formed in order to balance, limit and even destroy the rivals. Here, the war distribution model in geopolitical regions has greater density. This research uses theoretical modeling on the basis of deductive reasoning, and then after that, it uses time-series method in order to consolidate the findings of the research.
    Keywords: war, complex system, chaotic system, international system, linear, nonlinear systems, power dynamics, dynamics, war models, strategic stability, unconventional war
  • Saeed Kafee Page 51
    Considering the expanding information technology and human societie's increasing dependence on this technology, new threats have evolved as well. One of these threats are called advanced persistent threats which- if not paid heed to- will have irreparable consequences for continuing activity on the part of human societies. Advanced persistent threats is one of the most important obsessions in today's human communities. They target particular organizations in order to steal information or incur losses on assets and properties. The present article is of applied type, being carried out via descriptive, analytical and survey methodology. This research method is used for providing a qualitative and objective description of the content of concepts based on a systematic method in order to explain passive defense strategies against advanced persistent threats in the cyber environment. Therefore, the main question in this research is: "What are the passive defense strategies against advanced persistent threats in the cyber environment?" And the sub-question being "What are the cyber threat indices?" In the present research, a documentary and library study as well as interview method has been used to compose the theoretical framework and literature. Finally, it concluded that any organization that has valuable information against the techniques used in advanced persistent threats, is vulnerable. On the other hand, the more an organization's information has greater value, the more likely the organization will be exposed to threats.
    Keywords: information technology, new areas of threats, advanced persistent threats, passive defense strategies, cyber space
  • Davud Faiz. Vahid Sharfi, Hadi Aghaee, Zohre Mohammadyari Page 73
    Nowadays, phrases like "the project of infiltration" is abundantly heard in statements repeatedly uttered by the Supreme Leader. He has frequently referred to the enemy's infiltration project, stating: "the United State's negotiations with Iran means infiltration; this is the way they define negotiations, and they want to pave the way for imposing (their will). The infiltration project is an all-out and well-organized attack, a programmed, organized and very artistic action designed to confuse right and wrong and also to translate the strong points into weak ones. In the process of designing infiltration, enemy shows himself as a friend, disguises truth as wrong, and wrong as truth, and strike their blow from the point where people are unable to analyze. The main objective of this article is to identify individual's mentality in relation to the enemy's project to infiltrate inside the country. The philosophical framework in this article is based on interpretive-positivist paradigms, falling in the category of applied research in terms of orientation. Identifying mentality draws this research closer to interpretive paradigms, and approaches positivist paradigms due to its using exploratory factor analysis, which uses solidarity strategy. In this way, the method of doing this research is of synthetic-type. It uses a qualitative method in stages of collecting the comments, using a quantitative approach in the stage of discovering the mentalities. The statistical population comprises senior commanders in one of the military centers that includes 10 experienced commanders who are familiar with the research topic. The findings indicate that these individuals have three mental patterns with regard to the issue of enemy infiltration. namely cultural infiltration, economic infiltration, and security-political infiltration.
    Keywords: infiltration, cultural infiltration, security, political infiltration, all, out attack, enemy's dangerous project, confusing right with wrong
  • Abdollah Araghi Page 101
    The current trend of political, security developments in the West Asia region (the Middle East) indicate an increase in the role and influence exerted by non-state actors. Non-state actors are transnational parties, movements, and organizations that have come to exist on the basis of a specific (religious or political) ideology, and have political, social, cultural, economic, and most probably military and security structures. A few of these actors have been able to show off as quasi-national or quasi- state forces, such that other state actors or regional and international powers has no alternative but to recognize the role and influence exerted by such actors in formulating political relations and adopting their own tactics and strategies. The Lebanese Hezbollah is a non-state actor that has- since the very foundation of this organization- been able to retain its progressing trend, and to evolve into one of the most influential non-state actors in the region. Therefore, using analytical-descriptive method, this article has studied the process of IRI's role and influence in contributing to the security of the region as well as the underdevelopment of Hezbollah from its foundation to the end of the year 2014. The findings of this research support this reality that, having been conducted and orientated by IRI policies in the region, Hezbollah has managed to become a national and regional influential power with a higher influence coefficient from a local actor with a lower influence coefficient. Also, considering the fact that Hezbollah is a part of the anti-Zionist resistance axis, it could be deemed as "part of an international power".
    Keywords: Islamic Republic of Iran, the Lebanese Hezbollah, the resistance axis, national power, regional power, state actor, non, state actor
  • Mohammad Abolfathi, Farhad Daneshnia, Hamidreza Heshmati Jadid Page 143
    The arrival of the Islamic Revolution of Iran has destabilized the order governing the region in different dimensions and challenged the regional and transregional powers that benefit from the existing order. In defining the regional and transregional powers that feel threatened by this development, one can name the West led by the United States, the Zionist Regime and the conservative rulers aligning with the West. These countries align with each other in the form of a single front, each with a different identity but with a common
    Objective
    namely countering and alienating the revolutionary Iran as the main threat. It is this front that propose the idea of Shiite geopolitics as a part of the above-said objective. This front has the idea that Iran plans to intervene in the domestic affairs of the countries of the region and to establish Shiite political regimes by supporting Shiite groups and movements. So, the question raised in this article is that "the concept of Shiite geopolitics was shaped as a result of what process?" This article has been conducted with analytical-descriptive method, and the findings of this research support the hypothesis that the concept of Shiite geopolitics is the result of the perceptional and intersubjective conflict between the Islamic Revolution and the regional and transregional opposition in the form of a front during the past recent decades.
    Keywords: Shiite geopolitics, Constructivism, Islamic Revolution, the front opposing the Islamic Revolution, regional, transregional powers
  • Saeed Vosooghi, Masud Rezaei Page 189
    The United States has a long-standing alliance with Turkey, in a way that the increasing convergence between them, especially in relation with Iran has manifested itself in events such as the deployment of missile defense shield in Turkey, the Caspian Sea developments, Transcaucasia, Iran's nuclear case, the Syrian developments, and the Iraqi crisis. In the meantime, the United States is pursuing long-term objectives by its strategic partnership with Turkey, appraising its alliance with Turkey as a part of this process. Despite a few differences with the United States in regional developments, Turkey has been one of the key partners of the United States since joining NATO, and has been playing a similar role as regards with the newest form of strategic competition between the United States and the Islamic Republic of Iran. This has been identified in different dimensions, and affected the immediate security areas of Iran, followed by conditions that stand against the vital interests and national security of the Islamic Republic of Iran. This has been accompanied by unprecedented Ankara-Tehran divisions that have taken place over the recent decades. Therefore, the present article plans to explore the nature of these relations, and to analyze its regional effects upon the Islamic Republic of Iran by focusing on Turkey's regional performance underpinned by the United State's support under the Justice and Development Party with an analyticaldescriptive approach.
    Keywords: Turkey, Iran, the Middle East, Iran's nuclear case, America, Iraq, Syria
  • Ali Mohammadin, Ghasem Torabi Page 231
    ISIS is one of the most important developments taking place in the region as well as Iraq in relation to which the term ISIS was widely used by absorbing power from the crisis in Syria. The appearance of this group heralds the beginning of a new stage of Salafism through following Ibn Taymiyyah's and Sayyid Qutb's ways of thinking in the region and the world. Abu Bakr al-Baghdadis the leader of ISI, who tries to establish the Islamic state firstly in Iraq and Syria and then in other parts of the world by employing neu-Salafist thoughts. This group has, in the recent months, gained a power so high that it has been able to appear on the scene of Iraq, and to challenge the political and security trends in Iraq by adopting an armed approach. The present research has adopted a descriptive-analytical approach via collecting information with a library method and using internet texts. In so doing, it plans to answer this question: "What factors have contributed to the formation of ISIS in Iraq?", with the main hypothesis being that "ISIS has a significant role in Iraq's developments in Iraq. This group is a Takfiri group within the region which began to be active with the aim of establishing Islamic Emirates. There have been domestic, regional and international factors that have contributed to the formation of ISIS. The findings of this research indicate that Neu-Salafist ideology, internal factors (weak military state and forces, interacting with political groups, geographical factors, ethnical divisions, social-economic factors), regional factors (the Syrian crisis, Arabia's and Qatar's contributions in order to topple Asad's government and Turkey's cooperation with the groups opposed to Assad) and the role played by the West (under the pretext of contributing to stability in the region and Iraq, fighting the terrorists, and efforts to establish a people-based government in Syria) can be cited as being the trans-regional factors that have contributed to the formation of ISIS.
    Keywords: Salafism, radical Salafism, neu, Salafist thoughts, ISIS, Jihadi, Salafist ideology, Iraq, Syria, regional factors, trans, regional factors, Islamic state